Zgodnie z art. 63 Konstytucji RP z dnia 2 kwietnia 1997 r.
„Każdy ma prawo składać petycje, wnioski i skargi w interesie publicznym, własnym lub innej osoby za jej zgodą do organów władzy publicznej oraz do organizacji i instytucji społecznych w związku z wykonywanymi przez nie zadaniami zleconymi z zakresu administracji publicznej”.
Skargi i wnioski rozpatrywane przez Śląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Urzędy administracji publicznej przy rozpatrywaniu kierowanych do nich spraw
przestrzegają swojej właściwości
.
Śląski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
rozpatruje skargi i wnioski dotyczące wykonywania zadań przez pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach.
Przyjmowanie i rozpatrywanie skarg i wniosków odbywa się zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego - Dział VIII (Skargi i wnioski) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r.
w
sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków
.
Zakres przedmiotowy skarg i wniosków kierowanych do Śląskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Przedmiotem
SKARGI
może być w szczególności zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie zadań przez pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, naruszenie praworządności lub interesów skarżących, a także przewlekłe załatwianie spraw.
Przedmiotem
WNIOSKU
może być w szczególności sprawa ulepszenia organizacji, wzmocnienia praworządności, usprawnienia pracy i zapobiegania nadużyciom, ochrony własności, lepszego zaspokajania potrzeb ludności.
WNIOSKIEM
jest między innymi informacja zawierająca zastrzeżenia dotyczące jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz kwestii związanych z innymi produktami (np. nawozami) podlegającymi kontroli lub nadzorowanymi przez organy IJHARS.
Jak składać skargi i wnioski?
Skargi i wnioski można składać
pisemnie bądź osobiście w siedzibie
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ul. Jana III Sobieskiego 10, 40-082 Katowice,
- pocztą elektroniczną na adres
wi_katowice@ijhar-s.gov.pl
- poprzez
Elektroniczną Skrzynkę Podawczą
- faksem pod nr +48 32 35 111 65
Skargi i wnioski można składać także
ustnie do protokołu
, sporządzanego w czasie spotkania z pracownikiem Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach.
Przyjęcia interesantów
w sprawach skarg i wniosków w siedzibie WIJHARS odbywają się:
-
od poniedziałku do piątku w godzinach urzędowania Inspektoratu, tj. 7:30 do 15:30
-
oraz dodatkowo w poniedziałki w ramach dyżuru do godz. 16:00.
Śląski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
przyjmuje interesantów w sprawach skarg i wniosków w godzinach urzędowania WIJHARS, po wcześniejszym ustaleniu terminu spotkania z pracownikiem sekretariatu.
Jakie niezbędne dane należy podać przekazując skargę lub wniosek?
Skargi i wnioski zarówno te nadsyłane pocztą, jak i drogą elektroniczną (np. mailem), powinny zawierać
imię, nazwisko
(nazwę) osoby wnoszącej skargę lub wniosek oraz
adres do korespondencji (z kodem pocztowym)
. Skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska oraz adresu pocztowego mogą być pozostawione bez rozpoznania - zgodnie z § 8 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r.
w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków
.
Wojewódzki Inspektorat
nie udziela odpowiedzi
na korespondencję anonimową oraz nieopatrzoną adresem pocztowym.
Bez odpowiedzi pozostanie również korespondencja ponawiana w sprawach, które już zostały rozpatrzone, o ile nadawca nie przedstawi nowych faktów lub okoliczności (sprawy rozpatrywane w trybie art. 239 § 1 Kpa).
Jakie dane powinien zawierać wniosek dotyczący niewłaściwej jakości handlowej?
W przypadku
wniosku dotyczącego jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub kwestii związanych z innymi produktami
(np. nawozami) podlegającymi kontroli lub nadzorowanymi przez organy IJHARS, proszę wskazać:
nazwę produktu będącego przedmiotem zastrzeżeń
, numer partii produkcyjnej,
nazwę i adres producenta/dystrybutora/importera
(dane zawarte na opakowaniu lub etykiecie) oraz
zastrzeżenia dotyczące produktu
(opis oznakowania, cechy jakościowe).
UWAGA!
Do wniosku
nie należy dołączać produktu
, ponieważ jakość handlowa lub prawidłowość wprowadzania do obrotu (w przypadku nawozów) mogą zostać sprawdzone wyłącznie w toku urzędowej kontroli, w tym na podstawie urzędowo pobranych próbek.
Zasady doręczania odpowiedzi na skargę lub wniosek
Doręczenie na adres pocztowy
(art 39. k.p.a )
Skargi i wnioski doręczane są
na adres pocztowy
za potwierdzeniem odbioru.
Doręczenie drogą elektroniczną
(
art. 39
1
.
§ 1. k.p.a.)
Doręczenie odpowiedzi na skargę lub wniosek może nastąpić za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu
art. 2 pkt 5
ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2013 r. poz. 1422), jeżeli uczestnik postępowania spełni jeden z następujących warunków:
1) złoży podanie w formie dokumentu elektronicznego
przez elektroniczną skrzynkę podawczą
organu administracji publicznej;
2)
wystąpi do organu administracji publicznej o takie doręczenie
i wskaże organowi administracji publicznej
adres elektroniczny
;
3)
wyrazi zgodę na doręczanie
pism w postępowaniu za pomocą tych środków i wskaże organowi administracji publicznej
adres elektroniczny
.
UWAGA
W praktyce doręczenie elektroniczne w rozumieniu ww. ustawy wymaga posiadania przez uczestnika postępowania (składającego skargę lub wniosek) konta na e-PUAP (
E
lektroniczna
P
latforma
U
sług
A
dministracji
P
ublicznej) i wskazania organowi związanego z nim
elektronicznego adresu zwrotnego
.
Posiadanie zwykłej skrzynki mailowej i wskazanie jej adresu nie jest wystarczające dla zrealizowania doręczenia elektronicznego.
Konto na e-PUAP można założyć pod adresem
http://epuap.gov.pl/
Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach
Udostępniający:
Grzegorz Zając
Wytwarzający:
Grzegorz Zając
Data wytworzenia:
11.03.2016 r.
Data udostępnienia:
14.03.2016 r.
|