Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.
wyszukaj
bip

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH (RODO)


Broszurka dla konsumenta na święta

Informacja dla rolników prowadzących działalność w zakresie znakowania i pakowania jaj

Na podstawie znowelizowanej ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych* od dnia 13 grudnia 2014 r. rolnicy prowadzący działalność w zakresie znakowania i pakowania jaj mają obowiązek jednorazowego zgłoszenia prowadzenia tej działalności wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego.


Rolnicy, którzy znakowali i pakowali jaja przed dniem 13 grudnia 2014 r., powinni zgłosić tę działalność w terminie 3 miesięcy licząc od daty 13 grudnia 2014 r. Zatem ostatecznym terminem zgłoszenia działalności w zakresie pakowania i znakowania jaj przez rolnika, który rozpoczął działalność przed dniem 13 grudnia 2014 r. jest dzień 13 marca 2015 r.

Rolnicy, którzy rozpoczęli działalność polegającą na znakowaniu i pakowaniu jaj po dniu 13 grudnia 2014 r. muszą dokonać zgłoszenia najpóźniej w dniu rozpoczęcia działalności.

Zgłoszenie działalności w zakresie pakowania i znakowania jaj należy złożyć do właściwego WIJHARS w formie pisemnej, korzystając ze wzoru formularza F-7 BKJ Zgłoszenie działalności.doc zamieszczonego na stronie internetowej www.ijhars.gov.pl w zakładce Wzory dokumentów.

Podmiot, który zaprzestał prowadzenia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi ma obowiązek powiadomić o tym fakcie wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w terminie 7 dni od dnia jej zaprzestania.



* Obowiązkowi zgłoszenia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi podlega przedsiębiorca w rozumieniu ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2013 roku, poz. 672 z późn. zm.) czyli osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną oraz rolnik prowadzący działalność w zakresie znakowania i pakowania jaj , wskazany w art. 12 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669 z późn. zm.).


Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach
Udostępniający: Grzegorz Zając
Wytwarzający: Grzegorz Zając
Data wytworzenia: 17.03.2016 r.
Data udostępnienia: 18.03.2016 r.

Biuletyn Informacji Publicznej. www.bip.swijhars.pl - Strona Główna | Redakcja